Home ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) από φωτοβολταϊκά


Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) από φωτοβολταϊκά

Το Φωτοβολταϊκό σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ή/και μικρές ανεμογεννήτριες.

Στην παρούσα φάση και μέχρι να εκδοθούν οι όροι εγκατάστασης για τις μικρές ανεμογεννήτριες προβλέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Η παραγωγή συμψηφίζεται με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους.

Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, πληρώνετε μόνο τη διαφορά.

Πως λειτουργεί ο ενεργειακός συμψηφισμός στην αυτοπαραγωγή (net metering)
Ο λογαριασμός έχει πολλές και διαφορετικές χρεώσεις. Μπορείτε να μηδενίσετε της ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ που είναι και οι μεγαλύτερες.
Οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, κοκ.) δεν μπορούν να μηδενισθούν αλλά μπορούν να μειωθούν σημαντικά, ανάλογα με το σύστημα που θα βάλετε και τις ώρες που καταναλώνετε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Ο συμψηφισμός γίνεται έτσι ώστε να προκύπτουν οι χαμηλότερες δυνατές χρεώσεις για τον ιδιοκτήτη του συστήματος. Άρα πρώτα συμψηφίζεται η ενέργεια ημέρας που χρεώνεται ακριβότερα και στη συνέχεια η ενέργεια νύχτας που χρεώνεται με χαμηλότερη χρέωση.

Στην Ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα Νησιά και την Κρήτη ισχύει το όριο των 20 kW, ενώ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά το όριο είναι 10 kW. Για τα φωτοβολταϊκά, τα όρια αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 30.000 και 15.000 kWh ετησίως.

Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν Όλοι. Ακόμα και οι μισθωτές. Αρκεί να έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης (π.χ. με μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Τα συστήματα αυτοπαραγωγής με net metering μπορούν να εγκατασταθούν Στον ίδιο ή σε όμορο χώρο (ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία) με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που θα τροφοδοτούν. Μπορούν να εγκατασταθούν επί του κτιρίου, επί του εδάφους ή ακόμα και άλλων κατασκευών σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους Μπορούν να εγκατασταθούν τόσα συστήματα, όσα και οι παροχές που υπάρχουν στο κτίριο. Σε ότι αφορά το καταμερισμό του διαθέσιμου χώρου και τη δυνατότητα εγκατάστασης, ισχύει ότι αναφέρεται στον κανονισμό του κτιρίου. Οι αποφάσεις παίρνονται με απλή πλειοψηφία. Αν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, τότε απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης στους ενδιαφερόμενους.
Όσοι δεν ενδιαφέρονται, παραχωρούν το δικαίωμα τους σε κάποιον άλλο συνιδιοκτήτη που μπορεί να θέλει να εγκαταστήσει μεγαλύτερο σύστημα από αυτό που δικαιούται.

Αν μένετε σε ιδιόκτητη κατοικία και αργότερα πουληθεί ή ενοικιασθεί Το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί σε όφελος του νέου ιδιοκτήτη ή του νέου μισθωτή.

Εάν είστε μισθωτής (ιδιώτης ή επιχείρηση) και το σύστημα είναι δικό σας, αν αποφασίσετε να φύγετε Υπάρχουν δυο δυνατότητες: (α) Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να παραμείνει το σύστημα στο ακίνητο μπορείτε να έρθετε σε κάποιου είδους οικονομική συμφωνία μαζί του. (β) Αν όχι, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας και να το εγκαταστήσετε στο νέο ακίνητο. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία σύνδεσης και υπογραφής Σύμβασης Συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.

Ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση όμως θα πρέπει σίγουρα να λάβετε κάποιου είδους αποζημίωση, γιατί ακόμα και αφού πάρετε το σύστημα, η σύνδεση και η σύμβαση συμψηφισμού παραμένουν σε όφελος του ιδιοκτήτη και των επόμενων μισθωτών.

Αν έχετε εγκαταστήσει ήδη φωτοβολταϊκά στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος των Στεγών. Τα συστήματα αυτοπαραγωγής με net metering μπορούν να συνυπάρχουν με φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος. Πρέπει όμως να συνδέονται σε διαφορετικό μετρητή. Εναλλακτικά, η λειτουργία του ήδη εγκατεστημένου συστήματος μπορεί να αλλάξει και να μετατραπεί σε σύστημα αυτοπαραγωγής με net metering.

Διαφορές μεταξύ Feed-In-Tariffs και αυτοπαραγωγής. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο. Τα Feed-In-Tariffs έχουν επενδυτικό χαρακτήρα, ενώ η αυτοπαραγωγή έχει χαρακτήρα εξοικονόμησης. Στην πρώτη περίπτωση το οικονομικό όφελος μειώνεται ή παραμένει σταθερό κάθε χρόνο, στην δεύτερη περίπτωση το οικονομικό όφελος αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

H αυτοπαραγωγή δεν παράγει ενέργεια για πώληση. Άρα δεν υπάρχει κάποιο εισόδημα το οποίο αργότερα μπορεί να φορολογηθεί. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου, κοκ.). Αλλά αν συμβεί αυτό, θα γίνει για όλους τους καταναλωτές, οπότε και πάλι θα είστε ωφελημένος, αφού λόγω του συστήματος θα πληρώνετε λιγότερα. Εκτός αυτού όμως, θα κάνετε και πιο γρήγορα απόσβεση το σύστημα σας.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί σημαντικά στο κόστος των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να σας συμφέρει να διακόψετε τη Σύμβαση Συμψηφισμού και να συμπληρώσετε την εγκατάσταση με ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παρά να συνεχίσετε να πληρώνετε ακόμα τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Για πολύ μικρές καταναλώσεις, η αυτοπαραγωγή με net metering όπως καθορίζεται από την Πολιτεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλο χρόνο απόσβεσης. Αυτό οφείλεται στο κόστος σύνδεσης αλλά και στο γεγονός ότι δεν συμψηφίζονται όλες οι χρεώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν άλλες πιο συμφέρουσες επιλογές πάλι με φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες. Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο τηλ. 2107563166 για περισσότερες πληροφορίες.

 

Υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής

Η PALS ΣΤΟ You Tube


© Copyright 11-2010, All Rights Reserved by pals
PALS - Αριστοτέλους 16 και Ομήρου Αγ. Δημήτριος, Αθήνα info@pals.gr
Τηλ. 2107563166 - FAX 2107563266